Wednesday, November 7, 2007

Ζωνιανα

δεν ειναι πολλες οι φορες που γνωριζω απο κοντα ενα θεμα που προβαλλεται συνεχως στις ειδησεις. στην περιπτωση των ζωνιανων νιωθω οτι εχω αποψη γιατι τα επισκεφθηκα πριν 3 χρονια και μιλησα προσωπικα με κατοικους της περιοχης.
εκει πραγματικα το χωριο ειναι χωρισμενο σε λιγες οικογενειες. οι νεοι παντρευονται σε μικρη ηλικια και οι κοπέλες μεχρι τα 14-15 το πολυ πρεπει να εχουν παντρευτει. οι κοπελες δεν πρεπει να βγαινουν στο παραθυρο, μπορουν να κοιτανε εξω μονο πισω απο κλειστες κουρτινες. συχνα νεαρες κοπελες παντρευονται πολυ μεγαλυτερους αντρες. ειναι ανθρωποι φιλοξενοι.αν σου προτεινουν να πιεις ρακι πρεπει οπωσδηποτε να πιεις αλλιως προσβαλλονται. πινουν πολυ και ευκολα μπορει να γινει σαματας. συχνα μπορει να ακουστουν και μπαλωθιες εκει που τρως σε καποιο ταβερνακι και να ξεσπασει μεγαλος καβγας με καθε πιθανη συνεπεια.. μου συνεβη κι εμενα οταν γλεντουσαμε ενα βραδυ στα ζωνιανα. οι μαντιναδες ειναι ευκολη συνθεση γι αυτους. ειναι καλοκαρδοι και θα σου ανοιξουν κουβεντα. οδηγουν πολυ ακριβα αυτοκινητα, συνηθως τζιπ και ολοι εχουν λεφτα.. ξερουν ολες τις τρεχουσες επιδοτησεις και ο καθενας ολο και καποια περιμενει ή την πηρε ηδη..
οταν ειχα επισκεφθει το ομορφο χωριο τους μου αφηγηθηκαν ενα περιστατικο με αντρες της εμακ που πηγαν εκει για ελεγχο και οι ζωνιανοι τους εβαλαν σε εναν μεγαλο λακο, τους περικυκλωσαν και αρχισαν να πυροβολουν στον αερα ή στο εδαφος για να τους τρομαξουν. ηταν περηφανοι που τους ειχαν διωξει.. επισης, οι ζωνιανοι ξερουν ποιος μπαινει και ποιος βγαινει απο το χωριο τους, παρακολουθουν τους παντες. αν εισαι ξενος, καλυτερα να προσεχεις..
ολα αυτα τα ακουσα ενα βραδυ, σε ενα ταβερνακι με τσικουδια και αντικρυστο κρεας στα ζωνιανα.. α!και να μην ξεχασω! στο σχολειο συνηθως δεν πηγαινουν..
αρα, για ποια κατασταησ μιλανε τα μμε?τί δεν ξερανε που το ηξερα εγω σαν απλη τουριστρια?...

0 δυνατες σκεψεις..: