Wednesday, October 24, 2007

η ακαδημαικη ελευθερια μια Κυριακη του 2007

οι μεταναστες ειναι μια κοινωνικη ομαδα που με ενδιαφερει και για αυτο συλλεγω οσα στοιχεια μπορω να βρω σχετικα με αυτη. ετσι λοιπον εμαθα για το συνεδριο που αφορουσε στη μεταναστευση και διεξαγοταν στο αριστοτελειο πανεπιστημιο θεσσαλονικης την περασμενη κυριακη.
ωραια, ειπα, θα παω..και πηγα.
ολα καλα κι ωραια, οι δυο πρωτοι ομιλητες του τελευταιου "τραπεζιου" του συνεδριου διατηρησαν αμειωτο το ενδιαφερον του κοινου. πραγματικα τοσο τα στοιχεια τους οσο και ο τροπος εκφρασης τους ηταν αξιολογος. συνεχισαν οι επομενοι δυο που δε με εντυπωσιασαν αλλα τελοσπαντων ειχαν μια αξιοπρεππεπη παρουσια και στη συνεχεια δοθηκε ο λογος στο κοινο. καποιοι πηραν το λογο και εκαναν ωραιες ερωτησεις. χαρακτηριστικα ενας κυριος αλβανικης καταγωγης εθεσε πολυ δυνατα και πραγματικα ερωτηματα της καθημερινης βιοπαλης των μεταναστων και της καταπατησης των δικαιωματων τους απο τη νομοθεσια και τους εκτελεστες της. ολα κυλησαν ωραια. σε καποια στιγμη ομως το λογο πηρε καποιος κυριος ο οποιος μαλλον ειχε διαφορετικη αποψη για τα δικαιωματα των μεταναστων.
πηρε το μικροφωνο και εθεσε καποια ερωτηματα. δεν εβρισε, ουτε φωναξε. κατεθεσε μια αλλη γνωμη- η οποια με βρισκει πληρως αντιθετη- και προκαλεσε αντιδρασεις. αρχισε να φωναζει το κοινο και να ωρυεται επειδη ειπε αυτος ο ανθρωπος οτι δεν εχουν καταγραφει καταπατησεις των δικαιωματων των μεταναστων. ενταξει ειπε κατι τετοιο, ζητησε ομως να του δωσει το πανελ καποια στοιχεια που θα ερχονταν σε αντιθεση με οσα ειχε δηλωσει, . το πανελ αντι να απαντησει αρχισε να φωναζει και μαλιστα μια κυρια απο το κοινο - η οποια ισως να ηταν και καηθηγητρια του πανεπιστημιου-κατευθυνθηκε προς τον ομιλητη-μαυρο προβατο- και ζητουσε να του κλεισουν το μικροφωνο. ο ανθρωπος στο μεταξυ ζητησε συγγνωμη και ειπε οτι δεν εχει προθεση να προσβαλει κανεναν-ηταν πραγματικα πολυ ευγενικος.
στο δια ταυτα τωρα.
ενας ανθρωπος σε μια δημοσια ομιλια εχει μια αντιθετη γνωμη απο το πανελ και απο τους περισσοτερους συμμετεχοντες και την εκφραζει. εκεινη τη στιγμη τί κανουμε? αρχιζουμε τις φωνες και τον προσβαλλουμε? αυτη ειναι η δημοκρατια και η ελευθερια της γνωμης?
αφου πιστευω οτι εχω δικιο για καποιο θεμα ή οτι εχω αποδειξεις που στηριζουν τη θεση μου για καποιο θεμα, δεν εχω παρα να τις παρουσιασω, οταν μου ζητηθουν.
απλα και ομορφα.
κυριε πιστευετε το α ενω εγω το β και ισχυριζεστε οτι σφαλλω?πολυ ωραια, αυτες ειναι οι αποδειξεις μου. οριστε επισημες ερευνες, στατιστικες, νομοθετικες πραξεις κλπ που αποδεικνυουν οτι μαλλον η ζυγαρια γερνει προς το μερος μου.
αυτος ειναι διαλογος κυριοι και οχι να κλεινουμε μικροφωνα και να φωναζουμε.
σε αυτο τον κοσμο εχουν ολοι θεση και οι ακροδεξιοι και οι δημοκρατες και οι κομμουνιστες και οι αμετοχοι. και καλα κανουν να υπαρχουν ολοι.
δε δικαιουμαστε ομως να μιλαμε για ελευθερια λογου οταν δεν την αναγνωριζουμε, σε οσους εχουν αντιθετη γνωμη απο τη δικη μας. αυτο ειναι ψεμα.
στο διαλογο προσερχομαστε ολοι με σκοπο να καταθεσουμε γνωμες, αποψεις, χωρις προθεση να προσβαλλουμε ουτε να πιστευουμε οτι ειμαστε οι μονοι που εχουμε δικιο, μπορει αυριο να αποδειχτει οτι η γνωμη μας για καποιο θεμα ηταν εσφαλμενη- κι αυτο καλο ειναι, γιατι ετσι εξελισσεται ο ανθρωπος.
λυπαμαι κυριοι του πανελ που πιστευετε οτι εισαστε ανθρωποι του πνευματος οταν δε σεβεστε την ελευθερια της γνωμης οσο "τραβηγμενη" κι αν ειναι. ο ιδιος ο βολταιρος τοσους αιωνες πριν αγωνιζοταν για την λευθερι ατης εκφρασης της γνωμης οποια κι αν ειναι αυτη.. -μεις ξερουμε καλυτερα?

μπραβο και στο αγορι που πηρε το λογο και ειπε οτι δεν ειναι σωστο αυυτο που συνεβαινε εις βαρος του ομιλητη-μαυρο προβατο δεν ηταν σωστη.
μπραβο και στον αλβανο κυριο που φανηκε να ειναι βαθυς γνωστης της καταστασης που αντιμετωπιζουν οι αλβανοι και δεν εκανε μονο παρατηρησεις αλλα ειχε και προτασεις.
α ρε βολταιρε που εισαι να δεις!..







ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ?

2 δυνατες σκεψεις..:

Χαριτίνη Καρακωστάκη said...

Παρόλο που όλοι λίγο πολύ έχουμε γίνει μάρτυρες σε αντίστοιχα "ελληνικά" περιστατικά, δεν παύει να είναι εντυπωσιακή η αντίδραση του λιντσαρίσματος από το πλήθος. Δεν μας πειράζουν αυτά που λέει η ακροδεξιά, αλλά απλά και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει.

Melissa said...

πιστευω οτι ειναι πολυ σπουδαιο να εχουν οι ανθρωποι τη γνωμη τους εστω κι αν ειναι πολυ μακρια απο τη δικη μου, εστω κι αν καποιες φορες απορω μεσα μου για καποιες τοποθετησεις. Παρόλα αυτά εχουν το δικαιωμα να πιστευουν ο,τι θελουν. Ακομα και η ακροδεξια εχει λογο υπαρξης αλλα δεν εχει ΚΑΝΕΝΑΣ το δικαιωμα να επιβαλλει τη θεση του, ουτε να την εκφραζει με τη βια ή με τροπο εξευτελιστικο. Αρα οι κυριοι χρυσαυγιτες και οι καρατζαφερικοι και ολοι οι ομοιοι τους μπορουν μια χαρα να εκφραζονται αλλα με ομορφο τροπο και οι υπολοιποι να μαθουμε να ακουμε και το "διαφορετικο" και να απανταμε με αποδειξεις και στοιχεια και να μην επιβαλλομαστε με τη σειρα μας..